ZÁHONY-PORT

 

 

Átrakási szolgáltatások

Átrakási szolgáltatásainkat Magyarország és az Unió ipari és kereskedelmi igényeinek kiszolgálására fejlesztettük ki. Több mint hatvan év többgenerációs szakmai tapasztalattal rendelkező szakembergárdánk üzemeltetésével a következő átrakási technológiákat működtetjük:

 • Ömlesztett
  tömegáruk
  átrakása
 • Ömlesztett
  szemestermény
  átrakás
 • Darus
  rakodás


 • Tartályos
  áruk
  átfejtése
 • Kisgépes
  rakodás


 • Rönk és
  faféleségek
  átrakása

 

Ömlesztett tömegáruk átrakása

Az ömlesztett áru rakodókon gravitációs vagy  gépi úton szemcse és por alakú küldemények  átrakását tudjuk elvégezni széles önürítős  vagonokból nyitott vagy felülről tölthető  normál vasúti kocsikba.
A vasérc és szén tömegáru küldemények az időjárás viszontagságait jól tűrik, ezért gravitációs erőt kiaknázó szabadtéri csúszdákon tudjuk elvégezni a széles vagonok ürítését depónia térre, vagy akár közvetlenül a vasúti kocsikba. A kiömlést segíti a csúszda hídjaira telepített rázó, kanalas és seprűs hidraulika karos szerkezetek.
A kiömlő áru baloldalt gyűjtő garatokba kerül, ahonnan nagy teherbírású és térfogatú markolókkal ellátott bakdaruk biztosítják a normál nyomtávolságú kocsik gyors megrakását.
A jobb oldalra ürített vagonok tartalma fémtölcsérekbe kerül, ahonnan szállítószalagok viszik az ömlesztett árut a normál vagonokba, illetve lehetőség van nagy teljesítményű rakodógépekkel is a megrakásra. A szállítószalagokkal 4 perc alatt tudunk megrakni egy normál kocsit.

Az átrakó berendezés mellett kialakított tárolóterületen mintegy 600 széles kocsinak megfelelő árumennyiség tárolására van lehetőség.

A csúszda átrakási kapacitása mintegy 300 széles kocsi naponta, ami kb 18 000 tonna árumennyiségnek felel meg.

Ömlesztett szemes termény átrakás

Csigás átrakó A széles nyomtávú vasúti kocsiban érkező ömlesztett műtrágya- és gabonaféleségek normál nyomtávú vasúti kocsiba és közúti gépjárműre történő átrakására kiépített technológia. Az alulürítős (Hopper) vagonokban érkező szemes termények a vagon alsó kiömlőnyílásán keresztül egy földalatti garatba kerülnek, ahonnan kanalas szállítószalag továbbítja az árut a vízszintes szalagrendszerre. Itt egy útváltó segítségével vagy normál vagonba, vagy közútra tudjuk az árút irányítani.
Kapacitás: 1800 tonna/ nap

 

Darus rakodás

darukA nyitott kocsiban érkező faféleségek, ércek, fém- és színesfémhulladékok, fémkészítmények, konténerek, ipari berendezések átrakására a darupályákon üzemelő bakdarukkal és mobil rakodógépekkel állunk megrendelőink rendelkezésére. Az átrakandó áruféleségek jellegéhez, nagyságához, csomagolásához igazodva különböző teherbírású daruk, és az azokra szerelhető speciális megfogó szerkezetek alkalmazására van lehetőség. Megoldott a csereszekrények vasúti kocsira fel-, ill. lerakására. Négy darupályán összesen 17 bakdaruval rendelkezünk, amelyek közül kettő darab, szinkronba emelve maximum 120 tonnás árudarabok átrakására is alkalmas.

A darupályák mellett mintegy 400 széles kocsinak megfelelő árumennyiség tárolására van lehetőség, illetve a C darupálya mellett 1000 TEU konténert tudunk tárolni.

Kapacitás: 7000 tonna/nap, illetve 500 TEU/nap

Tartályos áruk átfejtése

vegyiA záhonyi vegyianyag-átfejtő telepen lehetőség van a tartálykocsiban érkező ásványolajtermékek, kőolajszármazékok, oldószerek és alkoholok környezetbarát átfejtésére. A zárt átfejtő rendszerek biztosítják az áru minőségromlás nélküli, veszteség- és keveredés mentes átfejtését, vasúti és közúti járművekbe.
A telepen átfejthető: benzin (valamennyi fajtája), gázolaj és származékai, alkoholféleségek (etanol, metanol, butanol), xilol, toluol,benzol valamint étolajféleségek.
A Komoróban található átfejtő telepünkön lehetőség van különböző nehézolajféleségek, illetve egyéb melegítést igénylő tartályos áruféleségek közúti járműbe illetve normál nyomtávú tartálykocsikba történő átfejtésre.

A telepek együttes átfejtő kapacitása 7500 tonna/nap.

Kisgépes rakodás

TargoncaA kézi és gépi anyagmozgatás minden fajtája előfordul Záhonyban, mégis leggyakoribb az egységrakományok, palettás küldeménydarabok átrakása, amelyeket akár 3 tonnás emelővillás targoncákkal tudunk átrakni a széles kocsiból rakodóponkon keresztül a normál vagonokba, kamionokba. Az emelővillák helyére bála megfogó lapát vagy papírtekercs megfogó is felszerelhető, amelyekkel akár 1,3 m átmérőjű, és 1,7 tonna tömegű tekercsek átrakása is lehetséges.  


Kapcsolódó szolgáltatásként állunk partnereink rendelkezésére egységrakomány-képzéssel, zsugorfóliázással, pántolással, mennyiségi ellenőrzéssel, darabszámlálással, belföldi áruk, vámáruk tárolásával fedett és nyitott tárolóterületen egyaránt.

Átrakási kapacitás: 2900 tonna/nap

 

Rönk és faféleségek átrakása

fatárolóRönk és faféleségek átrakását Eperjeske Átrakó illetve Komoró fatároló telephelyeinken végezzük bakdarukkal és mobil rakodógépekkel.
Komoró nyitott közvámraktár telepen 2 db bakdaruval és mobil rakodógépekkel tudjuk kiszolgálni a közvámraktározást igénylő áruféleségek le-, át- és felrakására vonatkozó igényeket. 73.000 m2 burkolatlan terület áll rendelkezésre, amely közvámraktárként üzemel.

Kiegészítő szolgáltatások:
- Átcsomagolás, egységrakomány képzés, zsugorfóliázással, pántolással
- Különféle áruk mennyiségi ellenőrzése, darabszámlálás
- Globál átrakás - széles kocsi egység megőrzése nélkül - a
maximális kocsi kihasználás érdekében .
- Faáruk válogatása, pakettázása, pántolása.
- Közreműködés áruminőségi vizsgálatoknál.

 

 

Daru